Exposities pand Paulus

In 2003 en 2004 heeft 300procent in opdracht van de gemeente Schiedam voor de helft van het jaar exposities georganiseerd in de expositieruimte pand Paulus in Schiedam. De nadruk bij deze exposities lag op video, digitale media en installaties. Omdat pand Paulus geen commerciële doelstelling had, waren deze exposities voor 300procent een kans om nieuw en experimenteel werk te presenteren. Dit experimentele karakter kwam goed naar voren in de presentatie 5x5x5 van Robert Pravda. Op de ribben van een driedimensionale kubus waren gloeilampen gemonteerd die met licht en geluid reageerden op het geluid van de bezoekers. Een meer poëtische inslag had de presentatie van Guido van der Werve, wiens nieuwe film onlangs vertoond werd op het International Film Festival Rotterdam. In een labyrinth toonde hij de bezoeker zijn poëtische wereld in 4 films.

Material World

300procent en Artoteek Schiedam organiseerden in 2003 een eerste pilotversie van het project Material World, naar een idee van Timo de Rijk. Studenten van verschillende kunstacademies, TU Delft en Design Academy Eindhoven werden aan elkaar gekoppeld aan een Schiedams bedrijf. De studenten kregen de opdracht met het materiaal van deze industriële bedrijven iets te ontwerpen voor in huis. De prototypen werden in november 2003 getoond in De Korenbeurs.
In 2005 en 2007 werd Material World voortgezet met Schiedamse, industriële ontwerpers. De opdracht bleef om met industriële materialen iets voor in huis te ontwerpen. Alleen stond dit keer de interactie met het bedrijf meer centraal. Bedrijven konden ook hun eigen ontwerpvragen bij de ontwerpers neer leggen. De resultaten werden tijdens een expositie gepresenteerd.
Meer informatie op www.materialworld.nl.

SuikerZoet

Naar aanleiding van de reactie op Kijk Haar! hebben Artoteek Schiedam en 300procent in het najaar van 2005 opnieuw een project opgezet om via een alledaags thema hedendaagse kunst te presenteren. In een expositie bij 300procent en Artoteek Schiedam werden kunstwerken getoond van hedendaagse kunstenaars die in hun werk de zoete en bitterzoete kanten van het leven tonen. Anne Wenzel kreeg van 300procent de opdracht om voor dit project een installatie te creeĆ«ren. In antraciet kleurig keramiek verbeeldde zij een donker bos waaron de zoete onschuld moet zien te overleven. Artoteek Schiedam verleende aan Peter Hellmons een opdracht voor het vervaardigen van een suikertafel. Drie Schiedamse kunstenaars, Yvonne Koopman, Monique van Veldhoven en Annemarie van Ulden, kregen de opdracht om met eetbaar materiaal van bakkers, een dorpwinkel en het snoepwinkeltje van het Nationaal Coöperatie Museum kleine werkjes te maken. Tijdens verschillende activiteiten tijdens SuikerZoet was er aandacht voor de verschillende culturele tradities van zoetwaren en feesten, zoals het Suikerfeest en Sinterklaas. Het eerste SuikerZoete FilmFestival vond in samenwerking met de Kunstalliantie en Filmhuis Schiedam plaats in het laatste weekend van november op vijf bijzondere locaties in Schiedam.
Kijk voor meer informatie over het SuikerZoet FilmFestival op www.suikerzoetfilmfestival.nl.

Kijk Haar!

September en oktober 2004 stonden bij 300procent en Artoteek Schiedam in het teken van Kijk Haar! In twee kunstexposities werd gepresenteerd hoe haar en kapsels een inspiratie kunnen vormen voor hedendaagse kunstenaars. De exposities werden aangevuld met informatie over de geschiedenis van kapsels en een haarmetamorfosedag. Ook in de wijkcentra vonden er verschillende activiteiten plaats rondom haar. In de Artoteek vond tevens het educatieve project Puike Pruiken plaats.
Kijk Haar! werd door 300procent en Artoteek Schiedam georganiseerd in het kader van Roes en Rituelen.

Go Politics

In het werk van Arend Roelink en Joost Benthem, twee vaste kunstenaars van 300procent, speelt het dagelijks leven vaak een centrale rol. Ze halen hun inspiratie uit maatschappelijke ontwikkelingen die zij om zich heen zien. Vanwege deze overeenkomst in thema heeft 300procent deze kunstenaars in het voorjaar van 2005 uitgenodigd voor een project rondom kunst en engagement. In de galerie zijn ze tijdens twee weken aan de slag gegaan met dit thema. Hierbij werden ze uitgenodigd om met elkaar in hun werk een dialoog aan te gaan. Een discussieavond met meerdere kunstenaars die allemaal op een bepaalde manier geëngageerd werken, vormde de aftrap voor het project.

Modedag - Zondagen in het Museum

In opdracht van het Cultureel Forum organiseerde Edwin Spek in maart 2005 een modemiddag in het Stedelijk Museum Schiedam. Deze serie van zondagmiddagen beoogde door het presenteren van andere kunstdisciplines ander publiek naar het museum te trekken. De middag bestond uit een serie modeshows. Het décor was het publiek met op de achtergrond een aantal animatiefilms.